Nederlandse Marcia Luyten wint Brusseprijs voor beste journalistieke boek

De Nederlandse Marcia Luyten heeft dit jaar de Brusseprijs gewonnen met haar boek “Het geluk van Limburg”. De Brusseprijs is bestemd voor het beste journalistieke boek van het jaar. De prijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Ook de Belgen Chris De Stoop, Montasser Alde’emeh en Pieter Stockmans maakten kans op de prijs. De jury koos unaniem voor het boek van Luyten, waarin ze de opkomst en ondergang beschrijft van de Nederlands-Limburgse steenkoolindustrie, de cultuur in de mijnkoloniën en het persoonlijke verhaal van Jack Vlinders, een dwarse telg uit een mijnwerkersgeslacht die zelf geen kompel werd maar leraar en zanger.
Luyten slaagt er, volgens de jury, in een verborgen Limburgse geschiedenis tot in de kleinste details bloot te leggen en de lezer zo tal van nieuwe inzichten te verschaffen. “Een voorbeeldig journalistiek boek waarin alle mogelijkheden van het genre ten volle worden benut.”
Voor de jaarlijkse Brusseprijs waren vijf titels genomineerd en 173 boeken ingezonden. Op de shortlist bevonden zich ook twee Belgische inzendingen: “De Jihaadkaravaan. Reis naar de wortels van de haat” van Montasser Alde’emeh en Pieter Stockmans en “Dit is mijn hof” van Chris De Stoop.
De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die tientallen jaren lang dagelijks reportages en feuilletons schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Veel van zijn reportages werden in boekvorm gebundeld.

Bron: Belga