Lokale verkiezingen Italië - Rome krijgt mogelijk voor het eerst een vrouwelijke burgemeester

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Italië zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de tweede ronde van de plaatselijke verkiezingen. In 126 gemeenten kiezen de Italianen een nieuwe gemeenteraad en burgemeester. Het is vooral uitkijken naar de uitslag in Rome, waar mogelijk een vrouwelijke burgemeester aan de macht komt. De eerste ronde van plaatselijke verkiezingen in Italië vond twee weken geleden plaats. Zoals premier Matteo Renzi had gevreesd, liep die uit op een electorale vermaning aan het adres van zijn Partito Democratico (PD). De grootste vooruitgang boekte de Movimento Cinque Stelle (M5S), de partij van komiek Beppo Grillo bekend om haar eurosceptische en tegen de traditionele partijen gerichte discours.

Om 7 uur gingen de stembureaus open voor de tweede ronde. Ze sluiten om 23 uur. Er wordt gestemd in 126 gemeenten, waaronder Rome, Milaan, Napels, Turijn en Bologna.

De grootste aandacht gaat uit naar Rome, waar de M5S met Virginia Raggi voor een historische primeur, een eerste vrouwelijke burgemeester van de Eeuwige Stad, kan zorgen. In de eerste ronde haalde de 37-jarige advocate 35 procent van de stemmen. PD-kandidaat Roberto Giachetti strandde op de tweede plaats met 24 pct van de stemmen. In ronde twee mag Giachetti rekenen op een surplus van 10 procent van centrumrechts - coalitiepartner van PD - maar dat zal volgens waarnemers ruim onvoldoende blijken voor de oppergaai. Raggi kan immers rekenen op de 20 procent die de derde kandidaat, Giorgia Meloni, behaalde.

De nieuwe burgemeester van de Eeuwige Stad zal wel af te rekenen krijgen met tal van problemen. Zo torst Rome een schuldenberg van liefst 13 miljard euro.

Bron: Belga