EK 2016 – Zwitserland vergezelt Frankrijk na draw naar achtste finales

EK 2016 - Zwitserland vergezelt Frankrijk na draw naar achtste finales

Gastland Frankrijk heeft zondagavond in zijn derde en laatste groepswedstrijd op het EK 0-0 gelijkgespeeld tegen Zwitserland. In de andere poulematch won Albanië in Lyon met 1-0 van Roemenië. Frankrijk is met 7 punten groepswinnaar voor Zwitserland (5 ptn), dat ook zeker doorstoot naar de achtste finales. Albanië (3 punten) moet afwachten of het als één van de vier beste derdes eindigt, Roemenië (1 punt) is uitgeschakeld.
Gastland Frankrijk was na zeges tegen Roemenië (2-1) en Albanië (2-0) al zeker van een plaats in de achtste finales en daarom gunde bondscoach Deschamps enkele spelers rust in het Stade Pierre Mauroy in Rijsel. Aanvallers André-Pierre Gignac en Kingsley Coman en middenvelders Yohan Cabaye en Moussa Sissoko kregen hun kans terwijl onder meer smaakmaker Dimitri Payet (al goed voor twee goals) en Olivier Giroud op de bank belandden.
Doelman Lloris behield wel zijn plaats. De keeper van Tottenham mocht voor de 54e keer de aanvoerdersband bij Les Bleus dragen en evenaarde daarmee het record van … Deschamps.
In een aantrekkelijke eerste helft met wisselende kansen zorgde een bedrijvige Paul Pogba voor het grootste gevaar. Met een knappe knal trof de middenvelder van Juventus na ruim een kwartier de lat. De thuisploeg nam het heft steeds meer in handen maar bleek onmondig voor het doel van de Zwitserse goalie Yann Sommer.
Na de pauze dreigde Frankrijk als eerste via Gignac, die midden in het doel besloot. Meteen daarna was er even opschudding toen de bal na een duel tussen Behrami en Griezmann ontplofte. Diezelfde Griezmann was vervolgens dichtbij de openingsgoal maar Sommer stond pal.
Met nog een half uur te gaan, bracht Deschamps Payet in het veld voor Coman. Die bewees meteen zijn meerwaarde door in de volley staalhard tegen de deklat te knallen. Het was meteen ook het laatste echte doelgevaar in een genietbare partij, die vooral voor de pauze kon boeien.
Frankrijk stoot als winnaar van groep A door naar de achtste finales, waar op 26 juni in Lyon de derde uit groep C, D of E wacht. Zwitserland neemt het als tweede in de poule op 25 juni in Saint-Etienne op tegen de tweede van groep C (vermoedelijk Duitsland of Polen).

bron: Belga