EK 2016 - Lafferty (Noord-Ierland) niet zeker van plaats tegen Duitsland

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Mijn plaats in het elftal is nooit verzekerd geweest". Dat zegt Kyle Lafferty, de Noord-Ierse held die zeven keer scoorde in de kwalificaties en zo zijn team naar een eerste EK-eindronde leidde maar het gelag moest betalen van de verloren openingspartij op het EK tegen Polen. Vanop de bank zag de 28-jarige spits van Norwich zijn ploegmaats vervolgens een historische zege boeken tegen Oekraïne en nu is het nog maar de vraag of hij in de laatste groepsmatch tegen Duitsland opnieuw op veld zal staan. Bondscoach Michael O'Neill voerde na de met 1-0 verloren partij tegen Polen vijf wissels door. Onder meer Lafferty moest zijn plaats afstaan voor de match in Lyon tegen Oekraïne. Dat plan werkte en de Noord-Ieren wonnen met 2-0.

"Mijn plaats in het elftal is nooit verzekerd geweest en wat in Lyon gebeurd is, bewijst dat. Niet alles draait om mij", aldus Lafferty zondag op een persconferentie. "Niemand van de jongens die tegen Oekraïne gewonnen heeft, verdient het om uit de ploeg gezet te worden. Ze verdienen een nieuwe kans tegen de wereldkampioen".

De Noord-Ieren, met drie punten voorlopig derde in hun groep, maken nog kans op de achtste finales. Bij winst zijn ze minstens tweede, bij een gelijkspel kunnen ze nog altijd als een van de vier beste derdes doorgaan. Noord-Ierland won in zijn geschiedenis twee keer tegen (West-)Duitsland: zowel thuis als uit versloeg het de Mannschaft tijdens de kwalificaties voor het EK in 1984. Enkel de winnaar ging toen nog naar de eindronde en de Duitsers waren uiteindelijk de gelukkigen door een beter doelsaldo dan... Noord-Ierland.

bron: Belga