EK 2016 – Albanië bezorgt Roemenië koude douche

EK 2016 - Albanië bezorgt Roemenië koude douche

Albanië heeft zondagavond voor een verrassing van formaat gezorgd. De EK-debutant klopte in zijn laatste match van groep A Roemenië met 1-0 en behoudt zo een kans(je) op kwalificatie voor de achtste finales. Frankrijk wint de poule na een 0-0 tegen Zwitserland, dat als tweede ook doorstoot. De Albanese bondscoach Gianni De Biasi had in zijn opstelling een verrassing in petto. Aanvoerder Lorik Cana zat immers op de bank. De centrale verdediger van Nantes werd uitgesloten in de openingsmatch tegen Zwitserland (0-1) en moest daarna geschorst toekijken tegen Frankrijk (0-2). Tegen de Roemenen was hij opnieuw speelgerechtigd maar De Biasi opteerde achterin voor Arlind Ajeti.
Zowel Roemenië (1 punt) als Albanië (0 punten) moesten absoluut winnen om nog kans te maken op de achtste finales, en dus werd er vanaf het eerste fluitsignaal stevig gebikkeld in het Stade des Lumières in Lyon, waar de Rode Duivels eerder verloren van Italië (0-2). Albanië versierde de eerste grote kans maar een vrijstaande Lenjani trapte (vanuit buitenspel) over. Het spel ging daarna goed over en weer maar veel doelgevaar viel er niet te noteren.
Twee minuten voor de rust trilden de netten dan toch. Armando Sadiku verschakte de onoordeelkundig uitgekomen Roemeense doelman Tatarusuna met een kopbal en bracht Albanië zo op voorsprong.
Na de koffie ging Roemenië verwoed op zoek naar de gelijkmaker. Het team van Anghel Iordanescu voerde de druk steeds meer op, maar kwam goed weg toen doelman Tatarusanu een schot van Memushaj maar moeilijk onder controle kreeg. Aan de overzijde verdedigde Albanië compact maar had Andone toch de gelijkmaker aan de voet. Zijn schot strandde echter op het doelhout. Ondanks een ultiem slotoffensief moesten de Roemenen uiteindelijk de duimen leggen voor een taai Albanië, dat nu moet afwachten of er als een van de beste derdes (onverhoopt) nog een vervolg komt aan hun toernooi.

bron: Belga