Brits EU-referendum – Viktor Orban roept Britten op voor EU te stemmen

Hij is dan wel zeer kritisch voor de Europese Unie, toch roept de Hongaarse eerste minister Viktor Orban de Britten op om donderdag tegen de Brexit en voor een verlengd lidmaatschap van de Europese Unie te stemmen. Een advertentie van Orban zal maandag in de Britse kranten verschijnen. “U beslist, maar Hongarije is zeer trots om met u lid van de EU te zijn”, staat in de advertentie te lezen. Het is ongezien dat een premier van een Europees land zich op die manier in een campagne in een ander land mengt. De advertentie had zaterdag al moeten verschijnen, maar werd uitgesteld wegens de moord op Labour-politica Jo Cox.
Zelf organiseert Orban ook een referendum. Hij wil de Hongaren bevragen over het Europese spreidingsplan voor vluchtelingen.
De woordvoerder van Orban geeft toe dat de regering in Boedapest vaak als anti-Europees wordt bestempeld, “maar dit ‘pro-Europese’ initiatief toont aan dat wij geloven in wat de EU bereikt heeft, ook al verschillen we van mening over de toekomst van het continent”.

Bron: Belga