Brits EU-referendum – Campagne herneemt geleidelijk aan na moord op parlementslid Jo Cox

Brits EU-referendum - Campagne herneemt geleidelijk aan na moord op parlementslid Jo Cox
Brits EU-referendum - Campagne herneemt geleidelijk aan na moord op parlementslid Jo Cox

Vier dagen voor het referendum waarbij de Britten beslissen of ze al of niet bij de Europese Unie zullen blijven, hernemen de campagnes van beide kampen op zondag. De campagnes waren stilgelegd na de moord op het Labour-parlementslid Jo Cox op donderdag. Zondag zullen verschillende politieke figuren, onder wie Nigel Farage en Jeremy Corbyn, te gast zijn in televisieprogramma’s. Premier David Cameron zal dan weer live antwoorden op vragen van het publiek op BBC.
Dinsdag zullen de campagnes opnieuw helemaal op volle toeren draaien, met een debat in de Wembley Arena voor een publiek van 6.000 mensen.
Met spanning wordt nu afgewacht of de beide kampen hun toon zullen matigen na de moord op Cox, aangezien de critici verklaarden dat de toon van de debatten steeds giftiger wordt. Zowel Cameron als Labour-oppositiechef Jeremy Corbyn hebben er na de moord op Cox voor gepleit om haat en intolerantie in de politiek te overwinnen.
Jo Cox werd donderdag op straat vermoord vlakbij haar woning in Birstall. De veronderstelde moordenaar van de Labour-politica, die zich inzette voor vluchtelingen en tegen een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, verscheen zaterdag voor het eerst voor de rechter. Daar antwoordde hij met de woorden “Dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië” toen naar zijn identiteit werd gevraagd.

Bron: Belga