Alles kan nog in groep B met Engeland, Wales, Slovakije en Rusland

Alles kan nog in groep B met Engeland

Maandagavond is het D-Day in groep B. Engeland staat er het beste voor met 4 punten, maar ook Wales (3), Slovakije (3) en zelfs Rusland (1) maken nog kans om door te stoten naar de 1/8 finales. Engeland geeft Slovakije partij in Saint-Etienne , Rusland en Wales kijken elkaar in de ogen in Toulouse. Engeland speelde een goede openingspartij tegen Rusland, maar kreeg in de slotfase het deksel op de neus: 1-1. Over het Kanaal was men niet mals voor bondscoach Roy Hodgson: hij liet Leicester-revelatie Jamie Vardy de hele wedstrijd op de bank zitten én hij wisselde een kwartier voor affluiten Wayne Rooney, een ingreep die de Engelsen zuur zou opbreken, want nadien misten ze vooral toch de rust die de ervaren Rooney kan brengen.

EK-debutant Wales opende zijn toernooi op schitterende wijze: het versloeg de andere debutant Slovakije met 2-1, onder meer met een doelpunt op vrije trap van Real Madrid-ster Gareth Bale.

Op de tweede speeldag stond de Britse derby op het programma. Opnieuw Bale opende de score op vrije trap, maar de bij de rust ingevallen Vardy en Sturridge zetten de scheve situatie alsnog recht. In de andere wedstrijd toonde Slovakije een ander gezicht dan op de eerste speeldag. Het versloeg een -opnieuw- slap Rusland met 2-1. Rusland moet nu niet alleen vrezen voor een exit vanwege gewelddadige supporters, ook sportief dreigt een debacle.

Toch kunnen de Russen nog hopen: als ze de laatste wedstrijd in groep B tegen Wales winnend afsluiten, zijn ze minstens derde en dan wordt het rekenen (de vier beste derdes gaan door), maar ze kunnen zelfs nog de tweede plaats grijpen, als ze winnen en Engeland verliest van Slovakije. Dan eindigen beide ploegen op 4 punten en dan is het doelsaldo beslissend.

De drie andere teams hebben hun lot nog stevig in handen: winst betekent een zekere 1/8 finale, voor Engeland is winst zelfs zeker gelijk aan de eerste plaats.
De winnaar van groep B speelt tegen een van de beste derdes uit groep A,C of D. De tweede uit deze groep speelt tegen de tweede uit groep F (Hongarije, IJsland, Portugal of Oostenrijk)

bron: Belga