Nieuwe terreurverdachten zijn familie van El Bakraoui’s

Illustration picture shows a police officer at a reconstruction in a safehouse in the 'Kazernelaan-avenue des Casernes' in Etterbeek, Brussels, where terrorists Osama Krayem and Khalid El Bakraoui stayed before the attack in the Maelbeek - Maalbeek subway station on 22 March, Friday 17 June 2016. On Tuesday 22 March, two bombs exploded in the departure hall of Brussels Airport and another one in the Maelbeek - Maalbeek subway station, leaving 31 people dead and 250 injured. ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant - Daesh - ISIS) claimed responsibility for the attacks. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Twee van de drie terreurverdachten die dit weekend werden aangehouden, zijn familie van Ibrahim en Khalid El Bakraoui, de zelfmoordterroristen van Zaventem en het metrostation Maalbeek. Een van hen is hun neef.

Bij de grote terreuractie van de nacht van vrijdag op zaterdag werden 40 mensen opgepakt bij 16 huiszoekingen. Twaalf mensen werden verhoord en drie verdachten werden uiteindelijk aangehouden. Twee van hen zouden familieleden van Ibrahim en Khaled El Bakraoui zijn, van wie één iemand zelfs een rechtstreekse neef is van de zelfmoordterroristen. Volgens VRT Nieuws was die bewuste neef zes jaar geleden samen met Ibrahim betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel.

Aanslag vermeden

De huiszoekingen zelf vonden plaats in en rond de hoofdstad en verliepen zonder incidenten. Er werden ook 152 garageboxen doorzocht, maar nergens werden wapens of explosieven gevonden.

Volgens gerechtelijke bronnen zouden de terreurverdachten van plan geweest zijn om een aanslag te plegen op het Rogierplein in Brussel. Daar verzamelden zaterdag een honderdtal supporters om samen op groot scherm naar de match van de Rode Duivels te kijken. Het plan kon verijdeld worden na het onderscheppen van enkele telefoongesprekken.

Ministers in het vizier

De arrestaties zouden niets te maken hebben met de dreiging van een aanslag op vier ministers van de Belgische regering. Volgens het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) zouden gewapende Syriëstrijders het op hen gemunt hebben op premier Charles Michel (MR), buitenlandminister Didier Reynders (MR), binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en justitieminister Koen Geens (CD&V). Ze kregen daarom bijzondere bescherming van de politie, melden kranten van Mediahuis. De regering is het wel beu dat zulke geheime informatie naar buiten gebracht wordt en overweegt daarom om de straffen op lekken te verstrengen.

Foto Belga /  L. Dieffembacq