Speculatietaks jaagt belegger van de beurs

door
Belga
Leestijd 1 min.

De speculatietaks, die begin dit jaar werd ingevoerd, jaagt de kleine belegger weg van de beurs. 80 procent van de beleggers ontloopt de meerwaardetaks door binnen zes maanden na hun aankoop niet meer te verkopen, zo schrijft De Tijd zaterdag. Binnen die termijn van zes maanden, die de regering invoerde, moet een meerwaardebelasting van 33 procent worden betaald. 60 procent van de beleggers handelt tout court veel minder, zo blijkt uit een enquête van De Tijd in samenwerking met Deminor.

De taks heeft zware negatieve bijwerkingen voor de economie. Eerder al bleek dat door de belasting de handel in kleine aandelen is gehalveerd. Door de taks heeft ook de sector van beursmakelaars het moeilijk. Bijna een op de tien beleggers geeft aan dat hij een effectenrekening in het buitenland heeft geopend of van plan is dat te doen. Dat is niet alleen slecht voor de Belgische werkgelegenheid, maar ook voor de inkomsten van de schatkist. In het buitenland dient de Belgische beurstaks niet te worden betaald.

De kans is groot dat de nieuwe belasting de schatkist nu geld kost. Want 39 procent van de beleggers kiest intussen producten waarop de taks niet verschuldigd is, en waarop vaak ook geen beurstaks van toepassing is.

bron: Belga