Route du Sud – Eerste profzege voor jonge Spanjaard Marc Soler

Route du Sud - Eerste profzege voor jonge Spanjaard Marc Soler

Marc Soler heeft zaterdag de vierde etappe in de 40e editie van de Route du Sud (cat. 2.1.) gewonnen. De 22-jarige Spanjaard van Movistar toonde zich na 184,9 kilometer van Saint-Gaudens naar Val d’Azur Couraduque de sterkste op de slotklim. Zijn Colombiaanse ploegmaat Nairo Quintana werd op vier seconden tweede en verstevigde zo zijn leidersplaats. De Brit Hugh Carthy finishte in het wiel van Quintana als derde. Voor Soler, vorig jaar winnaar van de Ronde van de Toekomst, is het de eerste profzege. Quintana start zondag in de slotrit, over 154,8 kilometer van Ger naar Astarac Arros en Gascogne, met een voorsprong van 36 seconden op Soler. Carthy is ook in de stand derde. Hij heeft 58 seconden goed te maken.
In de koninginnenrit, met onderweg de Tourmalet en finaal de finish op de Col du Couraduque, verzorgden vijftien renners de vroege vlucht: Jose Joaquin Rojas, Marc Soler, François Bidard, Quentin Jauregui, Biel Kadri, Loïc Chetout, Romain Hardy, Bryan Coquard, Quentin Pacher, Benoît Vaugrenard, Vegard Breen Laengen, Arnaud Gérard, Alexey Rybalkin, Aitor Gonzalez Prieto en Alexander Aranburu Deba. Het peloton, onder leiding van Movistar, liet de voorsprong nooit hoger komen dan zes minuten.
Onderweg dunde de kopgroep verder uit en het barre weer, ook in de Pyreneeën bleek het koud en viel er regen en op de top van de Tourmalet zelfs sneeuw, maakte het koersen er niet gemakkelijk op. Op 15 kilometer van de aankomst was het verhaal van de laatste vluchters ten einde. De slotklim werd aangevat met een groep van zo’n 20 renners, waarin Quintana sterk omringd werd door zijn ploegmaten. Soler en Rojas menden om beurt en dunden de groep met favorieten steeds verder uit. Finaal reed Soler, ook al mee in de vroege vlucht, weg met Thomas Voeckler, Nicolas Edet, Hugh Carthy, Sergio Pardilla en kopman Quintana. Het was Carthy die als eerste een gooi deed naar de dagzege, maar al vlug werd hij weer gegrepen. Meteen daarna waagde Soler zijn kans. Quintana speelde zijn rol van ploegmaat perfect en neutraliseerde in het slot nog een uitval van Carthy.

.

bron: Belga