Ronde van Zwitserland – Jon Izagirre wint tijdrit, Miguel Angel Lopez in het geel

Ronde van Zwitserland - Jon Izagirre wint tijdrit

Jon Izagirre (Movistar) heeft zaterdag de achtste etappe in de 80e Ronde van Zwitserland (WorldTour) gewonnen. In een tijdrit over 16,9 kilometer was de Spanjaard in de straten van Davos 18 seconden sneller dan de Colombiaan Miguel Angel Lopez. De Zwitser Fabian Cancellara werd op 19 seconden derde. Lopez (Astana) is de nieuwe leider. De 22-jarige Colombiaan neemt het geel over van de Fransman Warren Barguil. Zondag start hij aan de slotrit met een voorsprong van 8 seconden op de Amerikaan Andrew Tanansky. Izagirre is op 16 seconden derde, Barguil op 18 seconden vierde. De Colombiaan Jarlinson Pantano heeft als vijfde al 52 seconden goed te maken.
Cancellara was de grote favoriet voor de zege in de tijdrit. De Zwitser won de proloog vorige week zaterdag, met één seconde voorsprong op Jürgen Roelandts, die intussen al naar huis is, en had ook zijn zinnen gezet op de chrono van 16,8 kilometer, over een golvend parkoers, met een 2,8 kilometer lang klimmetje van gemiddeld zo’n vijf procent en het laatste stuk in dalende lijn richting finish. Voer voor een hardrijder dus. De kopman van Trek-Segafredo bezette lange tijd de hotseats met een chrono van 21:50.
De Nederlander Wilco Kelderman, een dag drager van de leiderstrui, kwam als eerste van de klassementsrenners het dichtst in de buurt van de chrono van de Zwitser, maar moest alsnog twee seconden prijsgeven. Het was Izagirre, die in Romandië al Tom Dumoulin van proloogwinst hield, die voor sensatie zorgde door liefst 19 tellen onder de tijd van Cancellara te duiken.
De andere klassementsrenners kwamen niet meer in de buurt van de chrono van de Spanjaard. Angel Lopez werd op 18 seconden tweede. Barguil, drager van de leiderstrui sinds vrijdag, ging de mist in met een 21e plaats, op 57 seconden van Izagirre, die zijn derde zege van het seizoen boekte. In april won hij de GP Indurain (1.1) en de proloog in de Ronde van Romandië (WT).
In de slotetappe, 117,7 kilometer lang, met start en aankomst in Davos, krijgen de renners nog twee cols van buiten categorie te verwerken. De aankomst is wel niet bergop. De top van de laatste col, de Flüelapass (12,9 kilometer aan 7,4 procent) ligt op 17,5 kilometer van de finish.

.

bron: Belga