Rio de Janeiro roept financiële noodtoestand uit in aanloop naar Olympische Spelen

De Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro heeft de financiële noodtoestand uitgeroepen en geeft toe dat hij problemen heeft om zijn “engagementen na te komen” in de aanloop naar de Olympische Spelen die op 5 augustus van start gaan. Volgens een officiële mededeling heeft de op een na rijkste deelstaat van het land met een “ernstige economische crisis” te kampen, veroorzaakt door een forse daling van de belastinginkomsten. De crisis “verhindert de staat in zijn engagementen om de Olympische Spelen 2016 en de Paralympische Spelen te ontvangen”, schrijft interimgouverneur Francisco Dornelles.
Er worden nu uitzonderlijke maatregelen getroffen om de hoogste nood te lenigen. Concreet krijgt Rio drie maanden lang de mogelijkheid uitgaven te doen zonder rekening te moeten houden met zijn benarde schuldpositie. “Eigenlijk is dit een blanco cheque”, zegt een lokale gezagsdrager in de krant Extra.
De financiële problemen komen bovenop de bezorgdheid die er al was over de openbare veiligheid op de Olympische Spelen. Er is sprake van een stijgend aantal overvallen en schietpartijen tussen criminele bendes en de politie. Ook de verspreiding van het zikavirus zorgt voor onrust.

bron: Belga