Optie op werk in thuisland moet Afghanen stimuleren vrijwillig terug te keren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) een terugkeercampagne gestart specifiek gericht op Afghaanse asielzoekers. "Door hen naar werk te begeleiden in hun thuisland, bieden we hen een economisch perspectief bij terugkeer", klinkt het in een persmededeling. Afgelopen week kregen 4.499 Afghaanse asielzoekers een brief in de bus met een concreet aanbod voor vrijwillige terugkeer. De teruggekeerde asielzoekers kunnen in de Afghaanse steden Herat, Kabul en Jalalabad een herintegratieproject volgen waarbij ze tijdelijke huisvesting krijgen en kunnen rekenen op een professioneel integratietraject. Ze krijgen technische ondersteuning en kunnen via een microkrediet de benodigdheden aanschaffen om een eigen zaak op te starten.

"Per terugkerende Afghaan wordt een budget van 2.200 euro voorzien", aldus staatssecretaris Francken in de persmededeling. "Met dat bedrag kan in België nog geen twee maanden opvang betaald worden, maar kan een asielzoeker in eigen land wel een duurzame eigen toekomst uitbouwen. Dit initiatief betekent een besparing voor België en tegelijk een stimulans voor de lokale economie in Afghanistan."

De terugkeercampagne voor Afghanen volgt na een succesvolle briefcampagne naar Irakezen, waardoor al 683 Irakezen dit jaar vrijwillig terugkeerden naar hun thuisland. Bij de Afghanen ligt de drempel voor vrijwillige terugkeer iets hoger, aangezien de reis naar Europa voor veel Afghanen veel duurder was dan bij de Irakezen en de beslissing om te vertrekken ingegeven werd door familie. Het uitzicht naar werk kan dus als trigger gelden voor een vrijwillige terugkeer.

"We hopen met deze actie de vrijwillige terugkeer aan te zwengelen, maar een garantie op succes hebben we niet. Een geloofwaardig gedwongen terugkeerbeleid is dan ook onontbeerlijk als stok achter de deur", zegt Francken. Zo'n 44 procent van de Afghaanse asielzoekers kreeg in de maand mei geen internationale bescherming en moet terugkeren. Wie niet vrijwillig vertrekt maar toch uitgeprocedeerd werd, wordt daartoe gedwongen. "De identificatie van Afghanen verloopt aartsmoeilijk, maar toch brachten we in mei alleen al zes uitgeprocedeerde Afghanen gedwongen naar Kaboel terug. Ter vergelijking, in gans 2014 werden amper dertien Afghanen gedwongen gerepatrieerd. Ik hoop dat aantal dit jaar nog fors op te schroeven."

bron: Belga