Nationale Veiligheidsraad van start gegaan

Nationale Veiligheidsraad van start gegaan

Om 12 uur is een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad van start gegaan. Premier Charles Michel heeft zijn topministers en de veiligheidsdiensten bijeengeroepen nadat afgelopen nacht een nieuwe terreurcel werd opgerold. Voor de start van de vergadering herhaalde minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan de VRT dat “het, ook na het oprollen van de cel die (de aanslagen in) Parijs en Brussel (gepleegd) heeft, nog niet gedaan is”. “We blijven onder terreurniveau drie, wat wil zeggen dat er nog iets aan de hand is. Vannacht hebben we daar weer een heel geslaagde actie over gedaan, dus dat is een goede zaak.”

De ministers gaan op de Nationale Veiligheidsraad vooral luisteren naar de analyse van de veiligheidsdiensten. “Ik denk dat we in de Veiligheidsraad eerst en vooral kennis gaan nemen van de analyse die het OCAD maakt”, zei minister van Justitie Koen Geens. “Is het door die arrestaties en de informatie waar we over beschikken noodzakelijk om het veiligheidsniveau op te trekken? Dat zal het OCAD meedelen. En als er een wijziging is aan het veiligheidsniveau zullen ook de maatregelen aangepast worden.”

Geens bevestigde ook dat hij gisteren te horen heeft gekregen dat hij voortaan beter beschermd wordt. “Gisteren in de late namiddag hebben wij vernomen dat er ‘close protection’ zou gebeuren en wij ondergaan dat rustig. Men heeft ons dat toegelicht, dan moeten wij daar mee leven en hopen dat dat zo snel mogelijk weer overgaat.”

bron: Belga