“Ik kaats de vraag terug: ‘Show me the money, Bart'”

Ik kaats de vraag terug: 'Show me the money, Bart'

PS-kopstuk Paul Magnette haalt in een gesprek met Het Laatste Nieuws scherp uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Volgens Magnette begrijpt De Wever de Waalse psychologie niet en zien de Walen alleen een federale regering die niet marcheert. “De regering-Michel is een totale mislukking. Budgettair is het een puinhoop. Negen miljard komen ze tekort. (…) Vandaag kaats ik de vraag terug: ‘Show me the money, Bart.'” In een opgemerkt interview maakte De Wever deze week een analyse van de politieke toestand in Franstalig België. Antwoordend op de vraag of het De Wever zal lukken de PS zelf om confederalisme te doen vragen, zegt Magnette dat hij daar niet in zal slagen. “Ik vrees dat hij de Waalse psychologie niet begrijpt. De Walen zien vandaag alleen een regering die niet marcheert. De regering-Michel is een totale mislukking. L’échec complet. Budgettair is het een puinhoop. Negen miljard komen ze tekort.”

Magnette herinnert zich een veelbesproken debat dat hij in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 met De Wever voerde. “Hij riep mij toe: ‘Wel, waar zijn ze, de miljarden die u heeft bespaard? Show me the money!’ Vandaag kaats ik de vraag terug: ‘Show me the money, Bart.'” De huidige regering is volgens Magnette een echte knoeiboel. “Als de regering-Di Rupo zo minnetjes had gepresteerd als de regering-Michel vandaag, dan zou ze uitgejouwd zijn.”

Volgens Bart De Wever bewezen de recente stakingen in Wallonië dat de N-VA gelijk heeft en dat België uiteenvalt in twee democratieën. Magnette: “Altijd komt De Wever tot de conclusie dat de werkelijkheid hem gelijk geeft. In de psychiatrie hebben ze daar een naam voor. Hij is karakterieel niet in staat om zichzelf in vraag te stellen.” Als dat een kwestie van zelfbewustzijn is, is dat een kwaliteit, zegt Magnette. “Is het van niet anders kunnen, dan heeft hij een psychologisch probleem.”

bron: Belga