EK 2016 – Rode Duivels hebben aan punt tegen Zweden genoeg om als tweede naar 1/8e finales te gaan

EK 2016 - Rode Duivels hebben aan punt tegen Zweden genoeg om als tweede naar 1/8e finales te gaan

De 3-0 zege van zaterdag tegen Ierland heeft de Rode Duivels de nodige ademruimte gegeven in hun EK-groep. Ze staan met drie op zes voorlopig tweede in groep E en hebben in hun derde en laatste groepswedstrijd van woensdag in Nice tegen Zweden (21u) voldoende aan een punt om als tweede te eindigen. Enkel als België van Zweden verliest en als Ierland tegelijk van Italië wint worden de Belgen vierde en laatste in hun poule. Winnen de Duivels woensdag van Zweden of spelen ze gelijk, eindigen ze als tweede in hun poule en nemen ze het op zondagavond 26 juni (21u) in de achtste finales in in Toulouse op tegen de winnaar van groep F (Portugal/Hongarije/IJsland/Oostenrijk).
Bij verlies tegen Zweden worden ze derde als Ierland niet wint van Italië en wordt het afwachten of ze bij de beste vier derdes van de zes groepen horen om naar de laatste zestien door te stoten. Is dat het geval, moeten ze op zaterdag 25 juni (21u in Lens) de wei in tegen de winnaar van groep A (gastland en favoriet Frankrijk of Zwitserland) of een dag later in Lyon (15u) tegen de winnaar van groep D (titelverdediger Spanje of Kroatië). Wat het wordt, hangt af van de andere derdes in de groepen.
Italië is groepsleider met zes op zes en is ook zeker groepswinnaar, zelfs bij verlies tegen Ierland (als België Zweden klopt komen de Duivels op gelijke hoogte met de Italianen, maar dan telt het onderling duel en dat wan in het voordeel van de Azzurri). De Squadra botst in de achtste finales (op 27 juni in het Stade de France) op de nummer twee uit de D-groep.
Zweden wordt tweede bij een zege tegen de Belgen (en een nederlaag of gelijkspel van Ierland). Als zowel Zweden als Ierland winnen op de slotspeeldag, wordt er naar het doelsaldo gekeken. Als Zweden verliest, is het uitgeschakeld. Ierland ten slotte moet absoluut winnen van Italië om zijn kwalificatiekansen gaaf te houden. Ze eindigen als tweede als ze Italië kloppen, als Zweden tegelijkertijd België verslaat én als de Ieren over een beter doelsaldo beschikken.

bron: Belga