Drie astronauten veilig geland op aarde na zes maanden in ISS

Drie astronauten veilig geland op aarde na zes maanden in ISS

Drie astronauten die zes maanden doorbrachten in het internationaal ruimtestation ISS zijn zaterdag succesvol geland op aarde. Dat bevestigt de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Tim Peake, Tim Kopra en Yuri Malenchenko landden veilig in de Kazakse steppe. De drie koppelden hun Sojoez los van het ISS. Hun capsule landde na een drie uur durende reis, om 11.15 uur Belgische tijd, op de bedoelde plaats. Volgens een reddingsteam ter plaatse landde de Sojoez op zijn zijde omwille van de sterke wind. Iets wat vrij regelmatig gebeurt, luidde het. Voor de rest verliep de landing probleemloos.

De 43-jarige Peake, een voormalige helikopterpiloot, was de eerste Brit aan boord van het ISS. Hij was vergezeld van de 52-jarige Amerikaan Kopra, en de 53-jarige Rus Malenchenko. De drie vertrokken vanop Bajkonoer in Kazakstan in december.
Voor ze vertrokken vanuit de ruimte tweette Peake nog “Tijd om een beetje gewicht bij te komen! Wat een ongelofelijke reis is dit geweest – dank u voor het volgen en tot binnenkort terug op aarde!”.

bron: Belga