Drie astronauten op weg terug naar aarde na zes maanden in ISS

Drie astronauten op weg terug naar aarde na zes maanden in ISS

Drie astronauten zijn op weg terug naar de aarde nadat ze zes maanden hebben doorgebracht in het internationaal ruimtestation ISS. Expeditie 47-commandant Tim Kopra van de NASA, vluchtingenieur Tim Peake van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en Sojoezcommandant Yuri Malenchenko van het Russische agentschap Roscosmos hebben hun Sojoez losgekoppeld van het ISS, aldus de NASA zaterdag.Na een reis van drie uren in de Sojoez zullen ze normaal gezien om 11 uur Belgische tijd landen in de Kazakse steppe.

De 43-jarige Peake, een voormalige helikopterpiloot, was de eerste Brit aan boord van het ISS. Hij was vergezeld van de 52-jarige Amerikaan Kopra, en de 53-jarige Rus Malenchenko. De drie astronauten vertrokken vanop Bajkonoer in Kazakstan in december.
“Na de landing openen ze een communicatieantenne waardoor het reddingsteam hen kan lokaliseren, maar de zoek- en reddingsteams zijn vaak al ter plaatse”, aldus de ESA op haar website.
De drie deden aan boord experimenten en testten nieuwe technologieën uit die mogelijk gebruikt kunnen worden voor toekomstige missies.

bron: Belga