Brexit – Belangrijke negatieve impact of recessie voor Britten als ze EU verlaten

Brexit - Belangrijke negatieve impact of recessie voor Britten als ze EU verlaten

Een uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou een “negatieve en belangrijke” impact hebben op de Britse economie, die in het slechtste geval volgend jaar in een recessie zou kunnen belanden. Dat heeft het Internationaal Muntfonds (IMF) vrijdag gezegd, minder dan een week voor het referendum over de Brexit. De IMF-experts besluiten op basis van hun jaarlijkse verslag over de Britse economie, dat indien de Britten op 23 juni voor een EU-uitstap kiezen, dit “een lange periode van onzekerheid” zou betekenen omdat de onderhandelingen over nieuwe voorwaarden jaren kunnen duren. Die onzekerheid zou kunnen wegen op het vertrouwen en de investeringen, en zou de volatiliteit van de financiële markten kunnen doen toenemen.
In een afzonderlijk rapport over de economische gevolgen van een Brexit, voorziet het IMF twee scenario’s: een ‘beperkt’ en een ‘ongunstig scenario’, dat laatste indien de onderhandelingen over de uitstap met de EU niet goed lopen.
In het eerste geval zou de groei van het Britse bbp dit jaar maar 1,7 procent bedragen en 1,4 procent in 2017, in plaats van de nu voorspelde 1,9 en 2,2 procent.
In het ongunstige scenario zou de Britse economie in 2017 in een recessie belanden, met een negatieve groei van -0,8 procent, om in 2018 opnieuw een groei van 0.6 procent te realiseren.
De werkloosheidsgraad die voor 2017 momenteel op 5 procent wordt geraamd, zou bij het beperkte scenario in 2017 op 5,3 procent uitkomen, in het ongunstige scenario op 6 procent in 2017 en 6,5 procent in 2018.
In het ongunstige scenario zou de inflatie in 2017 ook vier procent bedragen in plaats van de voorziene 1,9 procent.

bron: Belga