Arrestatie achtste verdachte kan nieuw licht werpen op plannen terroristen Brussel

De arrestatie van Youssef E.A., de achtste verdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem, kan nieuw licht werpen op de plannen van de terroristen die die aanslagen pleegden. Kort na de arrestatie van Mohamed Abrini en Osama Krayem, de twee terroristen die zich niet opbliezen op 22 maart, werd immers gemeld dat de terreurcel van plan was in Frankrijk toe te slaan maar “in snelheid gepakt werd door het onderzoek”. Op de computer van E.A. is echter een bericht uit oktober 2015 gevonden waarin aangekondigd werd dat “één van onze broeders op 22 maart 2016 tot de actie zal overgaan”. Op zondag 10 april, na de arrestatie van Mohamed Abrini en Osama Krayem, meldde het federaal parket dat de terreurcel van plan was om nog eens toe te slaan in Frankrijk maar uiteindelijk besliste toe te slaan in Brussel omdat het onderzoek met grote stappen vooruitging.
Een van de elementen zou daarbij het verhoor van Mohamed Abrini geweest zijn. Hij zou verklaard hebben dat de plannen om opnieuw toe te slaan in Frankrijk werden omgegooid en versneld na de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart, omdat de terroristen zich opgejaagd voelden.

Een en ander komt nu in een ander licht te staan door de arrestatie van Youssef E.A. en het nieuws dat op zijn computer een bericht werd gevonden dat dateert van oktober 2015. In dat bericht wordt gemeld dat “één van onze broeders op 22 maart 2016 tot de actie zal overgaan”. Dat kan erop wijzen dat de aanslagen van 13 november en 22 maart van bij het begin deel uitmaakten van één en hetzelfde plan.

bron: Belga