Belgen knallen frustraties weg

Belgium's Axel Witsel celebrates after scoring during a soccer game between Belgian national soccer team Red Devils and Ireland, in group E of the group stage of the UEFA Euro 2016 European Championships, Saturday 18 June 2016 in Bordeaux, France. BELGA PHOTO YORICK JANSENS

Na de bolwassing tegen Italië moesten de Rode Duivels tegen Ierland tonen dat ze de volksgekte op het thuisfront verdienen. De eerste helft was verre van overtuigend, maar na een doelpunt van Lukaku stuikte de Ierse verdedigingswal in elkaar: 3-0.

De fans schreeuwden vooraf om grinta, om overtuiging, om spelers die zich de ziel uit het lijf lopen tot ze hijgend neerzijgen op de grasmat. De Duivels hadden dat begrepen en begonnen enthousiast aan de wedstrijd. De groenwitte bulldozers, die er regelmatig stevig invlogen, waren duidelijk geen partij voor België.

De Belgen monopoliseerden de bal en speelden vlot rond, maar in de voorste zestien meter van het veld bleef het moeilijk. In de 25ste minuut trapte Carrasco de bal binnen, helaas stond hij buitenspel. De Belgen bleven inbeuken op de Ierse muur, maar er was een pauze nodig voor die begon af te brokkelen.

Topschutter

De Ieren startten aanvallender na de rust en dat werd meteen zwaar afgestraft. De Bruyne liep de rechterflank af, bediende Lukaku (foto onder) en die jaste de bal in de netten (48’). De Ieren begonnen zowaar even beter te voetballen na die goal, maar daardoor vielen er heel wat gaten in de verdediging. Witsel (omslagfoto) maakte daar dankbaar gebruik van. In de 61ste minuut kopte hij raak op voorzet van Meunier, die zijn debuut maakte in deze EK-elf.

Belgium's Romelu Lukaku celebrates after scoring the 3-0 goal during a soccer game between Belgian national soccer team Red Devils and Ireland, in group E of the group stage of the UEFA Euro 2016 European Championships, Saturday 18 June 2016 in Bordeaux, France. BELGA PHOTO DIRK WAEM

De honger van Lukaku was nog niet gestild. Hazard rende de hele rechterflank af, dribbelde even de lijnrechter en legde de bal klaar voor de Evertonspits: 3-0. Lukaku hijst zich op die manier naast de vier andere spelers die op dit tornooi al twee doelpunten wisten te scoren. Eén man kon helaas niet meer meejuichen bij die derde goal. Moussa Dembélé had intussen al geblesseerd het veld verlaten.

Dankzij de overwinning komen de Rode Duivels op de tweede plaats in hun groep te staan, na Italië. De drie punten die ze nu hebben, volstaan nog niet voor de volgende ronde, maar een gelijkspel tegen Zweden is voldoende voor kwalificatie. Of het thuisfront vrede zal nemen met een gelijkspel, is natuurlijk een andere vraag.

(Foto’s: Belga / Y. Jansens)