Werk hervat maandag in gevangenis Bergen, Lantin staakt voort

Werk hervat maandag in gevangenis Bergen

Het personeel van de gevangenis van Bergen heeft vandaag op een algemene vergadering beslist om maandag opnieuw aan het werk te gaan. Het werk zal dit weekend al gradueel hervatten. Woensdag staat een uitzonderlijk overlegcomité gepland over de veiligheid binnen de gevangenis. In de gevangenis van Lantin wordt wel verder gestaakt, 57 procent van de agenten stemden voor. De staking in Bergen startte op 26 april. “De werknemers hebben beslist het werk maandag officieel te hervatten vanaf 6.10 uur”, zegt Michel Strady van de socialistische vakbond CGSP.

Woensdag om 10 uur staat een uitzonderlijk overlegcomité met de directie op de agenda. Hierop zal gepraat worden over de veiligheid binnen de gevangenis, “die volgens ons onvoldoende is”. “Ondertussen is wel beslist dat, zolang de werkplanning niet volledig is ingevuld door vakanties en zieken, de agenten een minimumdienst doen. We willen zo aantonen dat het op deze manier onmogelijk is om veilig te functioneren, zonder versterking van het personeel.”

Het personeelskader van de gevangenis ligt momenteel vast op 237 agenten, maar de instelling functioneert met slechts 216 daarvan.

In Lantin besliste het personeel wel voort te staken, zo is vernomen van de vakbonden. Vandaag kwam een honderdtal agenten opdagen voor de stemming. 62 stemden voor, 42 tegen. Enkele weken geleden kwamen voor de stemming nog 300 mensen opdagen. De activiteiten in de gevangenis hernemen stilaan: er kan opnieuw getelefoneerd en gedoucht worden en er is ook terug bezoek mogelijk.

bron: Belga