“Wapendebat moet veranderen”

Wapendebat moet veranderen
Wapendebat moet veranderen

President Obama zei donderdag in Orlando, waar zondag een grote schietpartij plaatsvond, dat het debat over wapens in de Verenigde Staten moet veranderen. Volgens hem hebben de rouwende familieleden geen boodschap aan politieke spelletjes. “We kunnen tragedies voorkomen. We kunnen levens redden”, zei de Amerikaanse president na een ontmoeting met de families van de slachtoffers, van wie hij de pijn “onbeschrijflijk” noemde. “Als we niets doen, zullen we nog meer slachtpartijen als deze zien”, zo waarschuwde hij. “Deze families horen tot de Amerikaanse familie (…) Onze harten zijn ook gebroken.”
“Onze politiek heeft samengespannen om het zo makkelijk mogelijk te maken voor een terrorist, of zelfs voor een gestoord individu om buitengewoon krachtige wapens te kopen, en dat legaal”. Volgens de president hebben de rouwende familieleden geen boodschap aan politieke spelletjes. “En ik ook niet. Het debat moet veranderen”, aldus Obama.
De aanslag van zondag was met 49 doden en 53 gewonden de zwaarste in de VS sinds 9/11, en werd gepleegd door Omar Mateen, een Amerikaan van Afghaanse origine.
Obama moest tijdens zijn presidentschap al herhaaldelijk families van slachtoffers van wapengeweld troosten. Hij reisde al naar 10 Amerikaanse steden waar grote schietpartijen plaatsvonden.

Bron: Belga