Vlaamse eretekens voor onder andere Etienne Vermeersch, Marc Sleen en Marieke Vervoort

Vlaamse eretekens voor onder andere Etienne Vermeersch

De Vlaamse regering kent voor de tweede keer het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toe aan enkele personen die zich op een uitzonderlijke manier onderscheiden hebben. Er zijn dit jaar tien gelauwerden, meldt minister-president Geert Bourgeois. Het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is een eervolle onderscheiding en verleent geen voorrechten. Er is evenmin een geldprijs aan verbonden. De bekroonden zijn “uitzonderlijk verdienstelijk geweest voor Vlaanderen” of hebben “door hun uitzonderlijke talenten bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen”.

Dit jaar zijn er tien gelauwerden: filosoof en emeritus hoogleraar Etienne Vermeersch (groot ereteken), Nero-tekenaar Marc Sleen (ereteken), ex-topmanager Karel Vinck (groot ereteken), de (in 2015 overleden) oprichtster van Solidariteit voor het Gezin Edith Devriendt-Van Cauwenberghe (groot ereteken), kinderpsychiater Peter Adriaenssens (groot ereteken), professor emeritus en ondernemer Jef Roos (groot ereteken), topsportster Marieke ‘Willemie’ Vervoort (ereteken), minister van Staat Miet Smet (groot ereteken), professor Wim Distelmans (ereteken) en Serge Dorny, de muziekdirecteur van de Nationale Opera van Lyon (ereteken).

Op 11 juli, tijdens het feest van de Vlaamse Gemeenschap, volgt de uitreiking van het “ereteken van de Vlaamse Gemeenschap” tijdens een officiële plechtigheid en viering in het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse minister-president.

bron: Belga