Vertragingen en sommige Swissport-vluchten vertrekken zonder bagage

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij bagageafhandelaar Swissport op Brussels Airport is vrijdagochtend het werk neergelegd, zo hebben de socialistische en de christelijke vakbond bevestigd. Volgens luchthavenuitbater Brussels Airport veroorzaakt de actie 30 tot 60 minuten vertraging bij de luchtvaartmaatschappijen die met Swissport vliegen. "En op sommige vluchten gaat de ruimbagage niet mee", zegt de woordvoerster. Zij benadrukt dat er bij de vluchten van Aviapartner, de andere afhandelaar op de luchthaven, geen problemen zijn. Een gebrek aan personeel ligt volgens de bonden aan de oorzaak van de actie. Via Twitter riep de luchthavenuitbater de reizigers alvast op om na te gaan bij welke afhandelaar hun luchtvaartmaatschappij zit.

Kurt Callaert van de christelijke ACV Transcom verwijst naar de verzoeningsvergadering voor de sector van de grondafhandeling op de luchthavens afgelopen woensdag. Er was eind vorige week immers een stakingsaanzegging ingediend om de hoge werkdruk sinds de aanslagen van 22 maart aan te kaarten. Volgens de vakbondsman werd er afgesproken om op bedrijfsniveau het overleg op te starten over nieuwe aanwervingen. Dat overleg bij Swissport leverde donderdag volgens hem niets op.

Volgens Callaerts was het in de marge van het overleg snel duidelijk dat verschillende bedrijven inspanningen willen leveren. "Op uitzondering van Swissport, een teken aan de wand. De inspanningen door de rest van de luchthaven is niet gevolgd." Volgens hem deed het bedrijf een "belachelijk voorstel": een vijftal nieuwe voltijdsen en 30 vakantiejobs. "Zwaar onvoldoende." "Men misbruikt de aanslagen van 22 maart. Alle tijdelijke contracten werden toen stopgezet" en het personeelsbestand veranderde niet, klinkt het.

Volgens Sandra Langenus van de socialistische bond BTB wou Swissport enkele aanwervingen doen, maar enkel ter vervanging voor het zieke personeel. Het gaat om een spontane actie, voegt ze nog toe.

Bij Aviapartner was er in mei nog een staking. Daar werd een gebrek aan dankbaarheid voor de flexibiliteit van het personeel na de aanslagen van 22 maart aangehaald als reden.

bron: Belga