Tsjechië sleept 2-2 gelijkspel uit de brand tegen Kroatië

Tsjechië heeft voor een halve stunt gezorgd op de tweede speeldag in groep D. Het stond een kwartier voor tijd 2-0 in het krijt tegen Kroatië maar wist nog twee keer te scoren. De match werd even stilgelegd door ongeregeldheden met Kroatische supporters. Later vandaag spelen Spanje en Turkije het tweede duel in groep D. Emotioneel moment tijdens het Kroatische volkslied net voor het begin van de match in Saint-Etienne: kapitein Darijo Srna kan zijn tranen niet bedwingen. Hij heeft eerder deze week de selectie verlaten om zijn vader ten grave te dragen in zijn thuisland. Toch staat hij aan de aftrap.

De Kroaten zijn heer en meester in de eerste helft: na een halfuur hebben ze 66% balbezit, 9 doelpogingen en staan er al zeven hoekschoppen op hun teller. Toch staat het nog 0-0. In de 38ste minuut is het dan toch raak: een Tsjechische poging tot aanval wordt onderschept door Badelj, die Ivan Perisic de diepte in stuurt. De voormalige Club Brugge-speler dolt met zijn verdediger en vloert Cech met een mooi gekruist schot in het zijnet. Tsjechië heeft niets klaargemaakt in de eerste helft en moet uit een ander vaatje tappen als het nog kans wil maken op de volgende ronde.

Toch lijkt de wedstrijd op het uur gespeeld: Brozovic profiteert van knullig verdedigen aan Tsjechische kant, hij bedient Rakitic, die Cech met een mooi lobje verschalkt: 0-2. Even later scoort Mario Manzukic ei zo na de 3-0, zijn trap gaat net over. Een kwartier voor tijd geeft invaller Skoda de Tsjechen hoop: hij kopt een voorzet van Rosicky tegen de netten.

In de 86ste minuut wordt de match vijf minuten stilgelegd nadat Kroatische supporters Bengaals vuur op het terrein gooien. De Kroatische supporters raken ook onderling slaags.

De korte pauze heeft voor concentratieverlies gezorgd bij de Kroaten, want in blessuretijd krijgen de Tsjechen een terechte penalty na handspel van Vida. Necid blijft kalm en schiet de strafschop hoog binnen. Een onverwacht einde van een turbulente wedstrijd.