Succesvolle operatie voor Stig Broeckx aan oogkas, wel nog steeds in coma

Succesvolle operatie voor Stig Broeckx aan oogkas

Stig Broeckx (Lotto Soudal) is met succes geopereerd aan een gebroken oogkas, die hij opliep tijdens een val in de Ronde van België. Hij wordt nog steeds in een kunstmatige coma gehouden. Het is nog altijd niet duidelijk welke de gevolgen precies zullen zijn voor de renner. Broeckx werd gisteren overgebracht van het ziekenhuis in Aken naar het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, waar hij op de afdeling intensieve zorgen en onder begeleiding van het neurochirurgisch team verder zal opgevolgd worden. De kunstmatige coma wordt voor onbepaalde duur in stand gehouden. Pas in een later stadium is een verdere evaluatie en prognose mogelijk.

Eind mei onderging Broeckx een dubbele hersenoperatie en een week later meldde zijn team dat het acute levensgevaar was geweken. Wel was en is nog altijd niet duidelijk wat de neurologische gevolgen van de val zullen zijn. Deze onderzoeken kunnen pas gebeuren als de toestand van Broeckx langdurig stabiel blijft.

Intussen herstelt Broeckx’ Deense teamgenoot Lars Bak voort van de blessures die hij opliep in de laatste Giro-rit. Het ging om een gebroken schouderblad, een beperkte klaplong, zes gebroken ribben en twee dwarsuitsteeksels in de rug. Na de Giro is Bak overgebracht naar België voor onderzoek. Een heelkundige ingreep bleek toen niet opportuun. Momenteel heeft Bak voorzichtig de training hervat. Een termijn kleven op zijn comeback is moeilijk.

bron: Belga