Ronde start in Antwerpen

Ronde start in Antwerpen

De Ronde van Vlaanderen start volgend jaar in Antwerpen en niet meer op de Brugse Markt, schrijven Het Laatste Nieuws en het Nieuwsblad vrijdag. “Het is heel spijtig, maar de organisatie kiest voor een ander parcours”, bevestigt Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge. Volgens de kranten zou er een contract voor minstens vijf jaar getekend zijn. Volgens Het Laatste Nieuws hangt er een kostenplaatje van 200.000 euro aan vast, Het Nieuwsblad zegt dat Antwerpen 400.000 euro per jaar zal betalen, het dubbele van wat Brugge de voorbije jaren betaalde.

“We hebben ons gebaseerd op de prijs van de start van een vlakke Touretappe”, zegt Wouter Vandenhaute, topman van Flanders Classics in Het Nieuwsblad. “Die bedraagt 360.000 euro.”

Hoe dan ook is deze beslissing een streep door de rekening van Brugge, dat de grootste wielerwedstrijd van ons land al sinds 1998 ontving. “De impact van dit verlies is moeilijk in te schatten, maar naast de duizenden toeschouwers zakten ook telkens talloze wielertoeristen af naar Brugge voor de start van hún Ronde. De overnachtingen zullen sterk teruglopen en er zal ook een pak minder geconsumeerd worden”, zo zegt Landuyt in Het Laatste Nieuws.

Door de keuze voor Antwerpen krijgt de Muur van Geraardsbergen, na vijf jaar, opnieuw een prominente rol in het parcours.

bron: Belga