Reeds zuurstof in jeugdige kosmos

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wetenschappers hebben met de ALMA-radiotelescoop in Chili zuurstof in het jeugdige heelal ontdekt, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO gemeld. Een team astronomen uit Japan, Zweden, Groot-Brittannië en van het Europese Ruimtevaartbureau ESA gebruikte de ALMA om één van de verste sterrenstelsels waar te nemen die we kennen: SXDF-NB1006-2. Het heeft een roodverschuiving van 7,2, wat betekent dat we het zien zoals het er slechts 700 miljoen jaar na de Oerknal uitzag.

Meer bepaald wilde het team meer te weten komen over de zware chemische elementen in het sterrenstelsel, omdat die iets kunnen vertellen over de stervormingsactiviteit ervan. Dat levert dan weer aanwijzingen op over een periode in de kosmische geschiedenis die bekendstaat als de kosmische reïonisatie en die het universum drastisch veranderde.

Uiterst nauwkeurige waarnemingen met de ALMA leidden tot de ontdekking van elektrisch geladen zuurstof in het sterrenstelsel, waardoor de verst verwijderde eenduidige vondst van zuurstof een feit was. In het sterrenstelsel moeten zich talrijke zeer heldere sterren hebben gevormd, die tientallen keren zoveel massa hebben als onze Zon. Deze reuzensterren zenden de intense ultraviolette straling uit die nodig is om de zuurstofatomen te ioniseren.

SXDF-NB1006-2 blijkt verhoudingsgewijs tien keer minder zuurstof te bevatten dan de Zon, wat volgens de onderzoekers geen verrassing is.

Wel onverwacht is dat slechts een zeer geringe hoeveelheid stof ontdekt. Een emissie van koolstof is helemaal niet gevonden. Dit wijst erop dat dit jonge stelsel heel weinig niet-geïoniseerde waterstofgas bevat, zegt ESO.

bron: Belga