Meer financiële zuurstof voor Europees-Russische missie ExoMars

Meer financiële zuurstof voor Europees-Russische missie ExoMars
Meer financiële zuurstof voor Europees-Russische missie ExoMars

De belangrijkste Europese landen die in de Europees-Russische missie ExoMars partipiceren, investeren 77 miljoen extra in het project, zo is donderdag bij het Europese Ruimtevaartbureau ESA vernomen. Het gaat om het tweede luik van de missie die niet zoals gepland in 2018, maar in 2020 zal vertrekken. Reden voor het uitstel is vertraging aan industriële kant, zowel langs Europese als Russische zijde. De verschuiving kost ook extra geld.

Ter gelegenheid van de ESA-raad woensdag in Parijs is aan de lidstaten gevraagd of zij gezien de nieuwe elementen de missie wilden verderzetten, aldus de directeur bemande ruimtevaart en exploratie bij het Europese Ruimtevaartbureau. “Unaniem besliste de Raad verder te gaan.”

De belangrijkste Europese deelnemers in ExoMars, (Italië, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk), hebben ermee ingestemd 77 miljoen euro extra te injecteren om hun bedrijven zoals Thales Alenia Space Italië, Airbus, OHB …) toe te laten voortgang te maken met het project.

De financiering van ExoMars 2020 komt opnieuw aan de orde op de ministerconferentie van ESA in december in Luzern, want de missie heeft nog meer geld nodig. ESA wil niet zeggen hoeveel omdat er onderhandelingen lopen met de industrie.

ExoMars 2020 bestaat in het bijzonder uit een robot die tot twee meter diep in de bodem zal graven, stalen nemen en die ter plaatse zal onderzoeken. Bedoeling is sporen te vinden van organische moleculen die zich misschien vier miljard jaar geleden hebben bevonden op Mars, toen de bodem nog min of meer leek op die van de Aarde en toen op onze planeet leven is ontstaan.

Op 14 maart is het eerste luik van ExoMars gelanceerd. De missie loopt probleemloos en een hoge definitiecamera heeft al de eerste foto’s doorgestuurd. Een belangrijk objectief van de missie is het speuren naar gassen zoals methaan in de atmosfeer. In dit onderzoek speelt België een prominente rol.

Ook in ExoMars 2020 doet België vooraanstaand mee.

Bron: Belga