Kustreddingsdiensten trappen zomerseizoen op gang

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) schiet het zomerseizoen op gang met nieuwe anti-verdwaalarmbandjes en een campagne rond het graven van putten. Die werden vrijdag voorgesteld in De Haan. Ruim 1.400 kustredders zijn klaar om vanaf 1 juli 82 strandposten te bemannen, goed voor een bewaakte zone van 34 kilometer verspreid over de tien kustgemeenten. Die posten zijn dagelijks open van half elf ’s morgens tot half zeven ’s avond.
Het IKWV staat ook dit jaar in voor de verdeling van 750.000 gratis polsbandjes. Het IKWV krijgt opnieuw steun van Studio 100 en mag de polsbandjes tooien met Maya de Bij en Piet Piraat, wat het aantrekkelijk moet maken voor kinderen. Op de bandjes kan de naam en een telefoonnummer ingevuld worden zodat verdwaalde kinderen snel terug bij de ouders gebracht worden. Vorig jaar liepen 1.181 kinderen verdwaald.
Dit jaar pakt het IKWV uit met een nieuwe campagne rond het gevaar van putten en tunnels die de naam “Graaf je eigen graf niet” meekreeg. Ouders worden opgeroepen om verantwoordelijk te zijn en goed op te letten zodat hun kinderen geen al te diepe putten of tunnels graven. Die kunnen namelijk instorten. Vorig jaar liet een Frans jongetje het leven toen hij bedolven raakte onder het zand.
Er komen ook gratis afvalzakjes met het motto “Op het strand hoort enkel zand” waarmee de diensten toeristen oproepen om hun afval steeds mee te nemen of op te ruimen.

bron: Belga