EU wacht op België voor akkoord over richtlijn tegen agressieve belastingplanning

EU wacht op België voor akkoord over richtlijn tegen agressieve belastingplanning

De Europese ministers van Financiën hebben vandaag opnieuw geen akkoord kunnen bereiken over maatregelen die de agressieve belastingplanning door multinationals aanpakken. België is een van de landen die nog opmerkingen hebben bij de compromistekst, valt te horen. Minister Johan Van Overtveldt (N-VA) moet tegen maandagnacht laten weten of hij kan instemmen met de voorgestelde maatregelen in verband met de beperking van de renteaftrek. De richtlijn werd in januari voorgesteld door Europees commissaris voor Economie en Monetaire Zaken Pierre Moscovici. Hij wil belastingontwijking aanpakken waarbij multinationals nationale stelsels tegen elkaar uitspelen om hun belastingen te verlagen.

De EU-lidstaten zitten heel dicht bij een akkoord, zo viel vandaag in de marge van de vergadering van de financiënministers (Ecofin) in Luxemburg te horen. België is naar verluidt een van de landen die nog opmerkingen hebben.

Het knelpunt voor minister Van Overtveldt is het voorstel om de renteaftrekken te beperken. Inhoudelijk is hij het met die maatregel eens, maar hij heeft het moeilijk met het idee dat daar een deadline op geplakt wordt. “Onze bezorgdheid is dat er zo een voorafname gebeurt op wat er op OESO-niveau gebeurt. Je dreigt je als land en als Europese Unie uit de markt te prijzen”, zegt de woordvoerder van Van Overtveldt. Hij benadrukt dat de minister binnen het mandaat blijft dat hij van het kernkabinet gekregen heeft.

De lidstaten krijgen tot maandagnacht de tijd om te laten weten of ze kunnen instemmen met de voorgestelde maatregelen, van België wordt dus een duidelijk antwoord verwacht op de vraag of het met de deadline akkoord gaat.

Volgens Van Overtveldt toont heel de discussie aan dat er binnen de regering werk moet worden gemaakt van een hervorming van de vennootschapsbelasting.

bron: Belga