De Croo betreurt beslissing van AZG om Europees geld te weigeren

De Croo betreurt beslissing van AZG om Europees geld te weigeren

Artsen Zonder Grenzen (AZG) maakte vrijdag bekend dat de humanitaire organisatie afziet van financiering door Europese instellingen en Europese lidstaten. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) respecteert die beslissing, maar hij betreurt ze ook. Dat laat hij vrijdagmiddag in een persmededeling weten. “België heeft in het verleden steeds goed met AZG samengewerkt, niet enkel in de Syriëcrisis, maar bijvoorbeeld ook in de strijd tegen de ebola-epidemie in West-Afrika”, aldus de Belgische vicepremier.

Eerder dit jaar bezocht De Croo in Guinee nog vrijwilligers van AZG om zijn waardering uit te spreken voor het moeilijke en moedige werk dat ze er met Belgische steun leverden in de strijd tegen ebola, zo vervolgt het persbericht. De minister benadrukt dat “AZG een onafhankelijke organisatie is die haar eigen keuzes maakt”, maar “drukt zijn hoop uit dat in het belang van miljoenen mensen in nood in de toekomst opnieuw een constructieve samenwerking mogelijk is”.

AZG ontvangt als partnerorganisatie van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking elk jaar 5 miljoen euro. Daarnaast wordt ook samengewerkt op projectbasis. “Ons land zal in elk geval zijn humanitaire inspanningen de volgende maanden verder versterken”, aldus De Croo, die dit jaar het totale humanitaire budget optrekt tot 170 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit voor ons land. Een groot deel van die middelen zal gaan naar de opvang van vluchtelingen in Syrië en de regio.

“Op de Londense donorconferentie in Syrië eerder dit jaar zei België voor dit jaar 51,7 miljoen euro toe voor humanitaire hulp in het kader van de Syriëcrisis. Ons land is met die bijdrage de 11de humanitaire hulpdonor wereldwijd”, besluit het persbericht van De Croo.

bron: Belga