Brussels Airport mikt dit jaar op 21 à 22 miljoen passagiers

Brussels Airport mikt dit jaar op 21 à 22 miljoen passagiers

Brussels Airport wil dit jaar uitkomen op 21 tot 22 miljoen passagiers. Dat is minder dan het record uit 2015 (23,5 miljoen), maar gezien de omstandigheden – de aanslagen van 22 maart – “zou een dergelijk niveau heel positief zijn”. Dat heeft Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, vrijdagochtend gezegd tijdens een persconferentie. Het aantal passagiers vertoonde tot aan de aanslagen een groei van circa 8 procent. Maar na 22 maart was er uiteraard een enorme dip. De luchthaven was bijvoorbeeld twaalf dagen lang volledig gesloten voor passagiersvluchten.

“Week na week komen we nu dichter bij het niveau van vorig jaar”, aldus Feist. “Ik ben ervan overtuigd dat we de komende weken en maanden dat niveau weer zullen evenaren.” In de maand mei ontving Brussels Airport ruim 1,97 miljoen passagiers, of 8,4 procent minder dan in mei vorig jaar, zo was eerder al bekendgemaakt. Het vrachtvervoer staat volgens Brussels Airport al opnieuw zo goed als op het niveau van voor de aanslagen.

Feist benadrukte vrijdag dat de luchthaven een klap zoals die van de aanslagen financieel kan opvangen. Dat staafde hij met de cijfers van 2015. Brussels Airport boekte dat jaar een omzet van 520 miljoen euro (+5 procent tegenover 2015) en een nettowinst van 70 miljoen euro (+23 procent).

Het recordaantal passagiers werd behaald met ruim een kwart minder vluchten dan in 2000. Nieuwe vliegtuigen zijn groter en ze zijn beter gevuld”, aldus Feist. Gemiddeld zaten er vorig jaar 114 mensen op elke vlucht, tegen 77 in 2000.

bron: Belga