Betoger die politiecommissaris neersloeg, riskeert celstraf met uitstel van 30 maanden

Betoger die politiecommissaris neersloeg

Het Brusselse parket heeft vrijdag voor de correctionele rechtbank een celstraf met uitstel van 30 maanden gevorderd tegen Tanguy F., de man die tijdens de nationale betoging van 24 mei politiecommissaris Pierre Vandersmissen neersloeg. De commissaris raakte daarbij gewond aan het hoofd. F. zelf heeft de feiten toegegeven en betuigde vrijdag voor de rechtbank zijn spijt. Zijn advocaat hoopt op een celstraf van 12 maanden met probatie-uitstel. Het vonnis valt op 24 juni. Commissaris Vandersmissen werd aan het einde van de betoging aangevallen door een relschopper in een rood T-shirt. Op videobeelden is te zien hoe de aanvaller de commissaris langs achter neerslaat, waarna die op de grond valt en de aanvaller er vandoor gaat. De commissaris liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Volgens de wetsarts kan het bijna niet anders dan dat Tanguy F. een voorwerp in de hand had toen hij de commissaris neersloeg. F. zelf geeft weliswaar toe dat hij de commissaris neersloeg maar beweert dat hij daarbij ongewapend was. Volgens zijn advocaat is er ook geen sluitend bewijs dat zijn cliënt wel een voorwerp vasthad.

F. moest ook terechtstaan voor gewapende weerspannigheid en het dragen van een verboden wapen, feiten die hij ook toegeeft.

Naast Tanguy F. stond nog een andere man terecht, die zowel bij de betoging van 24 mei als bij die van 7 oktober 2015 keet zou geschopt hebben. Hij zou met stenen en staven gegooid hebben en daarbij twee politiemensen, bij wie ook commissaris Vandersmissen, geraakt hebben. Ook voor hem vroeg het parket een celstraf van 30 maanden met uitstel. Ook dat vonnis wordt op 24 juni uitgesproken.

bron: Belga