“Sterk vermoeden van kwaadwilligheid bij seinstoringen”

Sterk vermoeden van kwaadwilligheid bij seinstoringen

De seinstoringen op de “snelle lijn” (lijn 50A) tussen Brussel en Gent is waarschijnlijk het gevolg van sabotage. Dat meldt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. “We hebben zeer sterke vermoedens van kwaadwilligheid. In beide richtingen zijn sporen van brandstichting te zien aan de kabels die de seininrichtingen van stroom moeten voorzien”, zegt hij. Infrabel probeert de schade zo snel mogelijk te herstellen en hoopt tegen de avondspits één spoor opnieuw in gebruik te kunnen nemen. “Maar dat zal nipt worden”, zegt Baeken. “De politie werd ingelicht en we gaan een klacht indienen tegen onbekenden.”

De eerste storing aan het sein op de “snelle lijn” richting Brussel werd rond 5 uur ’s ochtends gemeld. Alle verkeer richting Brussel werd daarom via het spoor in de andere richting omgeleid, terwijl het treinverkeer richting Gent via de klassieke lijn, met tussenstops, werd gestuurd. “Daardoor konden de vertragingen aanvankelijk beperkt worden tot een kwartier”, zegt Thomas Baeken van Infrabel.

Maar om 8 uur werd ook het sein op het tweede spoor van de “snelle lijn” getroffen door een storing, waardoor alle verkeer tussen Brussel-Zuid en Denderleeuw over het klassieke spoor wordt geleid. “In de mate van het mogelijke worden alle treinen omgeleid, maar er zijn ook al enkele treinen geschrapt”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. “De vertragingen lopen ondertussen al op tot wel een uur.”

bron: Belga