Vlaams minister Homans neemt deel aan Baltic Pride in Litouwen

Vlaams minister Homans neemt deel aan Baltic Pride in Litouwen

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) zal op zaterdag deelnemen aan de Baltic Pride in Vilnius. “In Litouwen hebben holebi’s en transgenders nog lang niet de rechten die ze verdienen en waar ze logischerwijs ook recht op hebben”, zegt minister Homans. “De Baltic Pride is een uitgelezen kans om lokale LGTB’s bij te staan in hun strijd en hun een hart onder de riem te steken.”
De Baltic Pride is een jaarlijkse LGBT-optocht die afwisselend door de straten van Talin, Riga en Vilnius trekt. Het doel is om meer tolerantie te vragen voor holebi’s en transgenders. Dit jaar vindt de Pride plaats in het Litouwse Vilnius.

In vergelijking met veel andere Europese landen heeft Litouwen nog een hele weg af te leggen wat de maatschappelijke en juridische aanvaarding van holebi’s en transgenders betreft. Zo mogen homokoppels er niet adopteren, mogen ze niet trouwen en kunnen ze zich niet laten registreren als partners.

Ook de publieke opinie is volgens minister Homans “niet echt hoopgevend”. Maar liefst 79 procent van de Litouwers spreekt zich expliciet uit tegen geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen, 82 procent is tegen het homohuwelijk.  Homans: “Litouwen staat op de 38ste plaats op de ILGA-ranking voor holebi- en transgenderrechten, België op de tweede plaats.”

Homans: “Met mijn aanwezigheid als Vlaams politica wil ik de lokale politici wijzen op hun plicht om de mensenrechten – want dat zijn holebi- en transgenderrechten – te respecteren. Ook al staan wij in België een pak verder dan veel andere landen, toch mogen we onze ogen niet sluiten voor wat zich buiten onze landsgrenzen afspeelt. Daar zijn de recente gebeurtenissen in Orlando het sprekende bewijs van. Holebi- en transgenderrechten moeten in elk land hoog op de politieke agenda geplaatst worden.”

Naast haar deelname aan de pride heeft minister Homans ook een onderhoud met Agneta Lobaceskyte, de ombudsvrouw gelijke kansen in het Litouwse parlement. “Ik zal haar onder meer vragen hoe ver ze staan met de implementatie van de Europese antidiscriminatierichtlijn en het referendum over het geregistreerd partnerschap. Daarnaast zal ik haar ook mijn steun betuigen bij elk mogelijk initiatief die kan leiden tot meer respect en rechten voor holebi’s en transgenders.”

bron: Belga