Vier olympische gewichthefkampioenen blijken positief bij nieuwe analyses

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vier gewichtheffers die in 2012 olympisch goud wonnen op de Spelen in Londen, blijken bij nieuwe analyses van hun urinestalen gedopeerd te zijn. Dat bevestigt de Internationale Gewichtheffersfederatie op zijn website.

De vier olympische kampioenen zijn allemaal Kazachen. De grootste naam is Ilya Ilyin, een van Kazachstans bekendste sportfiguren die zowel in Peking 2008 als 2012 goud won in de min 94 kg en ook vier keer wereldkampioen werd. De 28-jarige gewichtheffer testte positief op de anabole steroïden dehydrochloromethyltestosterone en stanozolol.

Ook drie landgenotes van Ilyin liepen bij hertesten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen de lamp. Het gaat om Zulfiya Chinshanlo (-53 kg), Maiya Maneza (-63 kg) en Svetlana Podobedova (-75 kg). Zij kijken allemaal aan tegen een schorsing.

Daarnaast werden nog zes gewichtheffers uit de voormalige Sovjet-Unie betrapt. Bij hen de Rus Apti Aukhadov (zilver in de -85 kg), de Oekraïense Yuliya Kalina (brons in de -58 kg) en de Wit-Russische Maryna Shkermankova (brons in de -69 kg).

bron: Belga