UGent richt onafhankelijke commissie op tegen ongewenst seksueel gedrag

UGent richt onafhankelijke commissie op tegen ongewenst seksueel gedrag

De Universiteit Gent installeert een externe commissie die in alle onafhankelijkheid een pakket concrete maatregelen voorbereidt om ongewenst seksueel gedrag van welke aard ook in haar instelling te vermijden. Dat kondigden rector Anne De Paepe en vice-rector Freddy Mortier aan tijdens een persontmoeting. “Deze maatregelen moeten studenten en werknemers het nodige comfort bieden om in alle vertrouwen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag te melden”, zegt rector De Paepe. “Het kan uiteraard niet dat een eventuele klacht negatieve gevolgen zou hebben voor hun loopbaan of studietraject.”

Het advies van de commissie, dat mogelijk nog dit jaar wordt verwacht, moet door de raad van bestuur bekrachtigd worden. De commissie zal alle betrokken structuren, waaronder vakbonden, ombudsman en vertrouwenspersonen, in de voorbereiding van haar advies betrekken.

De commissie bestaat uit drie vrouwen, met Mireille Deziron (voormalig gedelegeerd bestuurder Jobpunt Vlaanderen, nu zaakvoerder van Trigger-M) als voorzitter en verder als leden Sabine Van Overbeke (juriste gespecialiseerd in arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht) en Sandra De Preter (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT).

De commissie komt er nadat afgelopen week een verhaal van seksuele intimidatie aan het licht kwam, maar slachtoffers geen formele klacht indienden. “We hebben uit deze zaken geleerd dat onze wettelijke procedures en structuren die we op heden hebben in een aantal gevallen niet laagdrempelig genoeg zijn om mensen die zich slachtoffer voelen van ongewenst gedrag, die melding op een serene manier te doen.”

De rector zal de problematiek van ongewenst seksuele gedrag in academische kringen donderdagnamiddag op een internationale meeting van rectoren in Stockholm aankaarten. Op Vlaams niveau zal ze ook met Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits en de andere universiteitsrectoren de problematiek bespreken.

bron: Belga