Twee jaar schorsing voor Joachim Van Damme

Twee jaar schorsing voor Joachim Van Damme

Het Vlaams Doping Tribunaal heeft KV Mechelen-verdediger Joachim Van Damme een schorsing van twee jaar opgelegd wegens het gebruik van cocaïne. Zijn schorsing is met terugwerkende kracht ingegaan op 16 januari 2016 en dus staat Van Damme tot begin 2018 aan de kant. Dat bevestigde een gerechtelijke bron aan persagentschap Belga. De 24-jarige Van Damme testte op 16 januari positief na afloop van de competitiewedstrijd op de 22e speeldag in de Jupiler Pro League op bezoek bij Westerlo (3-2). In zijn urine werden er toen sporen van cocaïne gevonden. Op vrijdag 29 januari werd hij door de Geschillencommissie voorlopig geschorst, begin februari werd de schorsing van onbepaalde duur bevestigd. Het volledige dossier werd vervolgens overgedragen aan het Vlaams Doping Tribunaal, waar de speler al eind maart moest verschijnen en er een schorsing van twee jaar geëist werd.

Van Damme had toen al Johnny Maeschalck onder de arm genomen als raadsman. Op 14 april werd er een uitspraak verwacht, maar omdat het tribunaal toen meer informatie wou, werd de uitspraak verplaatst naar begin juni. Procureur Geert Cheyns bleef echter de gebruikelijke schorsingstijd van twee jaar aanhouden en rechter Bart Meganck volgde hem daar in.

KV Mechelen zette zijn speler na de positieve test meteen op non-actief. Zijn overeenkomst werd vervangen door een minimumcontract met voorwaarden voor anderhalf jaar en een stadionverbod van drie maanden.
Joachim Van Damme kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak van het VDT, maar moet daarvoor naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in het Zwitserse Lausanne trekken.

bron: Belga