Tobintaks – Staande ovatie van oppositie voor Deseyn na kritiek op Van Overtveldt

Tobintaks - Staande ovatie van oppositie voor Deseyn na kritiek op Van Overtveldt

Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) heeft vanmiddag in de Kamer de meerderheidspartners van N-VA op de tenen getrapt. Tijdens een vraag over het standpunt van de regering over de Tobintaks, insinueerde Deseyn dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) voor het grootkapitaal rijdt, waarop de oppositie hem op een staande ovatie trakteerde. Tijdens een ontmoeting met Britse bedrijven in Brussel liet minister Van Overtveldt zich vorige maand ontvallen dat er “nog wat masseerwerk nodig is om mijn vrienden in de Belgische regering ervan te overtuigen dat het de juiste weg is de onderhandelingstafel te verlaten. Maar het gaat de goede kant op”. Van Overtveldt had het over de Europese onderhandelingen over de invoering van de Tobintaks, een taks op financiële transacties.

Die heffing kwam vandaag ter sprake in de marge van de eurogroep (de ministers van Financiën van de eurozone) en staat morgen/vrijdag op de agenda van de Ecofin (de Financiënministers van de 28 EU-lidstaten). Reden voor verschillende fracties om premier Charles Michel te vragen wat de positie van de Belgische regering zal zijn. Roel Deseyn herinnerde de premier er daarbij aan dat hijzelf indertijd als minister van Ontwikkelingssamenwerking voorstander was van de taks en dat het punt expliciet deel uitmaakt van het regeerakkoord.

“Yes for the tax”, declameerde premier Michel. Het regeerakkoord is volgens de premier duidelijk en het kernkabinet heeft het mandaat gisteren herbevestigd. “Wij willen een transactietaks op Europees niveau, zonder negatieve effecten op onze reële economie”, zei de eerste minister. Hij merkte daarbij op dat bijvoorbeeld moet worden gekeken naar de negatieve effecten op de rente, die gevolgen zou kunnen hebben voor de schuldenlast.

Deseyn stelde tevreden vast dat de premier “op zijn lijn blijft”, de lijn van het regeerakkoord. Wat volgde, kwam enigszins onverwacht. “U hebt gezegd dat minister Van Overtveldt opnieuw minister moet worden ten dienste van het openbaar belang en geen persoon ten dienste van de happy few en de 1 procent meest vermogenden”. Bijna een minuut lang kreeg Deseyn applaus vanop de oppositiebanken.

“De premier heeft vandaag gezegd wat ik al maanden zeg: we onderhandelen verder, maar we moeten oppassen met negatieve effecten op de overheidsschuld en de reeële economie”, reageerde Van Overtveldt in de wandelgangen van het parlement. “Als CD&V iets anders verstaan heeft uit het antwoord van de premier, dan is dat hun probleem”.

bron: Belga