“Slachtoffer is aan de dood ontsnapt”

Slachtoffer is aan de dood ontsnapt

Marina Tijssen, de vrouw die door Nederlander Jelle Frenken met zwavelzuur werd overgoten, is aan de dood ontsnapt. Dat heeft wetsarts Wim Van De Voorde vanmiddag verklaard op de Brusselse correctionele rechtbank, waar het proces over de zuuraanval van start is gegaan. Niet alleen was de vrouw zwaar verbrand door het zwavelzuur, ze heeft als gevolg van de aanval en de behandeling ook een longontsteking en bloedvergiftiging opgelopen die dodelijk had kunnen zijn. De vrouw zal ook voor de rest van haar leven last hebben van de gevolgen van de zuuraanval. De 53-jarige vrouw, die als poetsvrouw werkte, werd op 20 februari 2015 met zwavelzuur overgoten in de Delhaize in de Antwerpse Museumstraat. Dader Jelle Frenken was toen al maanden de winkelketen aan het afpersen door te dreigen met een dergelijke aanval.

“De vrouw was over 12 procent van haar lichaam verbrand, met tweede- en derdegraadsbrandwonden”, verklaarde de wetsarts. “Vooral haar gelaat en haar linkerarm waren geraakt. Zij moest omwille van de pijn en de nodige behandelingen 12 dagen in een kunstmatige coma gehouden worden. Door de ernst van de verwondingen was haar lichaam ook gevoeliger voor infecties en heeft ze een longontsteking opgelopen, waarna die infectie zich via de bloedbaan heeft verspreid in het hele lichaam. Dat was levensbedreigend.”

Uiteindelijk kon die infectie behandeld worden en overleefde de vrouw, maar de gevolgen blijven zeer zwaar, aldus de wetsarts. “Ze kan haar ogen niet volledig meer sluiten, met een continue ooginfectie tot gevolg. Het littekenweefsel van de brandwonden is ook zeer gevoelig en pijnlijk. Haar levensverwachting op zich is niet veranderd maar haar levenskwaliteit is wel zwaar aangetast.”

Eind juni komen de gerechtspsychiater en -psycholoog aan het woord en wordt de familie van de dader gehoord.

bron: Belga