“Perimeter voetgangerszone verandert niet, De Brouckère krijgt dienstweg”

Perimeter voetgangerszone verandert niet, De Brouckère krijgt dienstweg

Brussels Burgemeester Yvan Mayeur, Beliris-minister Didier Reynders, Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet, Brussels minister-president Rudi Vervoort en Eerste schepen Alain Courtois hebben op een persconferentie de laatste plannen van de voetgangerszone voorgesteld. Het De Brouckèreplein krijgt een extra dienstweg en de Zuidstraat wordt woonerf, maar aan de perimeter van de voetgangerszone wordt niet geraakt. De werken starten in augustus. “Na verschillende vergaderingen met handelaars, fietsers, Unizo, Comeos kregen we veel tegenstrijdige adviezen, maar dit lijkt ons de meest evenwichtige oplossing”, vertelt burgemeester Mayeur.
De voetgangerszone zal zich nog altijd uitstrekken tussen de Verversstraat en de Wolvengracht.

Het De Brouckèreplein wordt ingericht als een openbaar plein, maar er zal aan weerszijde één weg lopen. In het verlengde van de Jacqmainlaan komt er een rijweg voor een betere circulatie richting het stadscentrum. Daarnaast komt er nog een rijweg, uitsluitend voor dienstverkeer, die de Wolvengracht met de Adolphe Maxlaan verbindt.

De Zuidstraat die tijdelijk werd opengesteld in afwachting van de definitie heraanleg krijgt een nieuwe bestemming als woonerf zonder parkeerplaats waar voetgangers en fietsers voorrang krijgen op de auto’s. Via Plattesteen kan er nog doorgestoken worden naar de Anspachlaan waar de éénrichtingsstrook richting Fontainas behouden wordt.

Beliris-minister Reynders liet weten dat de werken van de eerste fase aan het De Brouckèreplein eind augustus van start gaan. De werken zullen in totaal 18,8 miljoen euro kosten. Vanaf begin 2017 worden ook de metrostations De Brouckère en Beurs volledig vernieuwd.

bron: Belga