Ook Braziliaanse interim-president in opspraak met corruptie Petrobras

Ook Braziliaanse interim-president in opspraak met corruptie Petrobras

De interim-president van Brazilië, Michel Temer, zou deelgenomen hebben aan de corruptiepraktijken bij het openbare oliebedrijf Petrobras. Dat verklaarde Sergio Machadon, een ex-topman van Petrobras-filiaal Transpetro die een deal sloot met het gerecht. Machado gooide het op een akkoord met justitie om zijn strafmaat te verlichten. Hij zei aan het gerecht dat Temer hem in 2012 persoonlijk om middelen vroeg die afkomstig waren van de corruptie bij Petrobras. Het geld moest dienen voor een kiescampagne van Temers centrumrechtse partij.

In een gerechtsdocument valt volgens het Franse persbureau AFP te lezen hoe Machado en Temer elkaar ontmoetten en Temer zou daarbij ongeoorloofde middelen gevraagd hebben van bedrijven die een contract hebben met Transpetro. Het zou gaan om 1,5 miljoen reais (383.000 euro).

Temer ontkent elke band met het corruptienetwerk bij Petrobras. In die zaak werd meer dan 2 miljard dollar verduisterd uit de kluizen van het bedrijf. De zaak schudde het Braziliaanse politieke bestel op.

Temer nam op 12 mei net tijdelijk de macht over van de linkse president Dilma Rousseff. De Senaat onderzoekt momenteel de aantuigingen van boekhoudkundig gesjoemel in de begroting tegen Rousseff. Zij is nu geschorst. Rousseff bestempelde Temer eerder als een verrader die een parlementaire “staatsgreep” pleegde.

Machado zei dat hij aan tientallen politici smeergeld gegeven had, onder meer aan de Senaatsvoorzitter Renan Calheiros en minister van Toerisme Henrique Eduardo Alves, twee partijgenoten van Temer.

bron: Belga