Kotstop voor Antwerpse stadscampus

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het schepencollege van Antwerpen wil vanaf volgend jaar geen nieuwe studentenhuisvesting meer toelaten op ruwweg de wijk rond de Antwerpse stadscampus. Dat is vanmiddag meegedeeld op een persconferentie. Buiten dat gebied zouden grotere studentenwoonprojecten verplicht ook andere functies moeten voorzien. Antwerpen telt al jaren zowat 7.500 kotstudenten. Zij kunnen jaarlijks uit ongeveer 10.000 koten kiezen. Maar in het centrum rond de stadscampus zijn er straten met meer dan 40 procent studenten. "Er is een spanningsveld. Studenten hebben een ander leefritme dan gezinnen met kinderen, om het met een understatement te zeggen. Leefbaarheid is belangrijk, al komen er nog steeds veel aanvragen voor de bouw van en functiewijziging naar studentenkoten", zegt schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld).

Met een richtlijn uit 2011 probeerde de stad de kotdichtheid al terug te dringen, maar die was niet juridisch afdwingbaar en geweigerde vergunningen moesten na protest toch worden afgeleverd. Een verordening moet nu soelaas bieden. Het voorstel van het schepencollege omvat een afgebakend gebied, ruwweg de stadscampus, waarbinnen geen studentenhuisvesting mag bijkomen. Verbouwen zal wel nog mogen.

Buiten het afgebakende gebied wil de stad vooral inzetten op kleinschaligere huisvesting. Voor grotere projecten, vanaf acht kamers, gaat de stad vragen dat er een "gezonde mix van woonvormen" komt, gecombineerd met andere voorzieningen. Zo zouden ook pas afgestudeerde jongeren er terechtkunnen, een bevolkingsgroep die de stad al langer probeert aan te trekken.

De verordening moet door de gemeenteraad, maar vooral ook nog door de deputatie van de provincie worden goedgekeurd, omdat ze een afwijking vormt van de Vlaamse regels. Ze zou op 1 januari ingaan en na vijf jaar automatisch vervallen.

bron: Belga