Franse staatssecretaris: “We waren niet volledig voorbereid op aanslagen in november”

Franse staatssecretaris:
Franse staatssecretaris: "We waren niet volledig voorbereid op aanslagen in november"

Toen Parijs op 13 november getroffen werd door een reeks terreuraanvallen, was de Franse overheid “niet volledig voorbereid”. Dat heeft de Franse staatssecretaris voor de hulp aan slachtoffers, Juliette Méadel, meegedeeld. De Franse diensten waren niet klaar om “een antwoord te bieden aan het geheel van de noden dat door een ramp van dergelijke omvang wordt veroorzaakt”, zo verklaarde ze voor een onderzoekscommissie over de aanpak van terrorisme.
Het gebrek aan coördinatie was vooral “bijzonder schrijnend” bij het doorgeven van informatie aan de slachtoffers en hun familieleden, zo klonk het. Dat leidde volgens haar tot “enkele dramatische vergissingen”.

De rapporteur van de commissie, Sébastien Pietrasanta, had ook al vermeld dat de centrale van de interministeriële cel voor hulp aan de slachtoffers het op de avond van de aanslagen tot vier keer toe begeven had. De staatssecretaris gaf die problemen toe, maar benadrukte wel dat er “90.000 telefonische oproepen” waren binnengekomen na de aanslagen op de Parijse terrassen, de concertzaal Bataclan, en het Stade de France.

Bron: Belga