Democraat filibustert in de Amerikaanse Senaat voor strengere wapenwetgeving

Democraat filibustert in de Amerikaanse Senaat voor strengere wapenwetgeving

De Democraat Chris Murphy heeft na de terreurdaad van Orlando met een extreem lange redevoering in de Amerikaanse Senaat nadrukkelijk gepleit voor een strengere wapenwetgeving. Hij is woedend omdat het Congres er niet in slaagt een antwoord te vinden op dergelijke bloedbaden, zei hij tijdens een bijna 15 uur durende toespraak vannacht. Sinds de aanslag afgelopen weekend, waarbij een 29-jarige man in een homoclub 49 mensen heeft gedood, vlamt de discussie over het recht op wapens opnieuw op. President Barack Obama eist dat het verbod op oorlogswapens zoals die in Orlando werden gebruikt, wordt hervomd. De Republikeinen in het Congres, waarin ze over de meerderheid beschikken, blokkeren echter regelmatig een verstrenging van de geldende regels.

Uitgerekend de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump schaart zich achter de Democraten over dit heikele thema. Hij wil met de bonzen van de machtige wapenlobby NRA praten en het erover hebben dat mensen die op een terreur- of vliegverbodlijst staan, geen wapens meer kunnen aanschaffen.

Chris Murphy is senator uit Connecticut. Kort na zijn ambtsaanvaarding in 2012 had een 20-jarige dolle schutter in een basisschool in zijn staat 20 kinderen, zes leerkrachten en zijn eigen moeder gedood.

bron: Belga