Noord-Ierland boekt historische zege

Northern Ireland's players celebrate their team's win after the Euro 2016 group C football match between Ukraine and Northern Ireland at the Parc Olympique Lyonnais stadium in Décines-Charpieu near Lyon on June 16, 2016. Northern Ireland won the match 0-2. / AFP PHOTO / jeff pachoud

Noord-Ierland heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een EK-match gewonnen. Elf apatische Oekraïners legden de Britse debutanten weinig in de weg: 0-2.

Hopelijk voor de Rode Duivels is het geen voorteken, maar op het Ierse eiland zal het feest vandaag waarschijnlijk nóg aan de gang zijn. Niet dat de Noord-Ieren al geplaatst zijn voor de achtste finales – dat zou pas een stunt zijn – maar na de zielige vertoning in hun openingsmatch tegen Polen gaf niemand een cent om de kansen van de Green & White Army. Oekraïne had nochtans ook dringend nood aan punten, ondanks een meer dan verdienstelijke prestatie tegen de Mannschaft op speeldag 1.

Hagelbui

Dat viel niet echt te merken in Lyon, op dezelfde grasmat waar De Bruyne en co maandag kopje onder gingen tegen de Azzurri. Oekraïne eiste wel het leer op, maar gevaarlijk zijn was er niet bij. De meeste animo kwam uit de tribunes, waar het groene leger in de 24ste minuut een indrukwekkend eerbetoon lanceerde aan het adres van Darren Rodgers, een jonge fan die zondag een dodelijke val maakte in Nice. Ook de weergoden lieten zich even gelden. Op het uur werd de match zelfs even stilgelegd toen er hagelbollen zo groot als knikkers uit het hemelruim neerdaalden op het speelveld. Gelukkig was die stortbui van korte duur en konden de 22 acteurs al snel weer hun plaatsen innemen.

Held van de natie

Op dat moment stond het al 1-0 voor de Noord-Ieren. Gareth McAuley ontpopte zich tot held van de natie door na vijf minuten in de tweede helft een vrije trap staalhard binnen te buffelen, de eerste goal ooit van een Noord-Ier op een EK-eindronde. Oekraïne deed daarna een schuchtere poging om alsnog langszij te komen, maar verder dan wat afstandsschoten en ongevaarlijke kopballen kwamen de Oost-Europeanen niet. Diep in de toegevoegde tijd legde de alerte invaller Niall McGinn in de rebound de eindstand zowaar nog vast op 0-2.