Na drie nachten weinig slapen helpt cafeïne niet meer

Je moet morgen vroeg opstaan en het is al laat, maar je wil toch nog die aflevering van ‘Game of Thrones’ bekijken of nog heel even mee op café met je vriendin. Geen probleem, je weet dat koffie altijd voor je klaarstaat om je de dag door te helpen. Maar opgelet! Als je drie nachten na elkaar te weinig slaapt, werkt cafeïne niet meer stimulerend.

Het is bewezen dat twee kopjes koffie per dag je concentratie een boost geven, zelfs als je niet genoeg uren in dromenland hebt gespendeerd. Maar een nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Sleep, toont aan dat dat effect verdwijnt als je drie nachten na elkaar slechts vijf uur of minder slaapt.

De wetenschappers onderzochten bij 48 proefpersonen, die maximaal vijf uur mochten slapen, hoe snel ze reageerden op een visuele prikkel. Tijdens de eerste twee dagen verbeterde cafeïne hun score. De derde dag maakte een kopje koffie of een energiedrankje geen verschil meer.

“Deze resultaten zijn erg belangrijk”, vertelt professor Tracy Jill Doty van het Walter Reed Army Institute of Research. “Cafeïne wordt tenslotte bijna overal ter wereld gebruikt om de productiviteit te verhogen.”

Foto Pixabay